Vad ska du tänka på när du köper en elcykel?

Har du funderingar på att köpa din en elcykel? Idag finns det ju en hel del varianter av just elcyklar, så du bör tänka till före du köper. Dessutom kostar de ju en slant! Det första du bör fundera på är hur du ska använda dig av den. Det kan påverka hur stort batteriet du behöver, eftersom längre pendlingssträckor kan kräva ett större batteri. Sedan är det även bra att fundera på vad för motor den ska ha. Om du ofta cyklar där det finns många branta backar är en mittmotor att rekommendera. De är nämligen starkare.

Fler bra saker att tänka på

När du ska köpa en elcykel så är det ju bra att hitta en som passar dig i storlek. Dock behöver du inte stirra dig blind på olika storleksguider. Det allra viktigaste är ändå att du sitter bekvämt. Det kan vara en god idé att ta dig till en butik som säljer elcyklar just för att testa vilken av alla modeller som du känner dig mest bekväm med.

Ska du bara cykla kortare sträckor på vanliga vägar så räcker det oftast bra med en 3-växlad elcykel. Du som cyklar sträckor eller på vägar med varierad terräng du bör hellre satsa på en med 7–8 växlar. En annan sak att tänka på om du cyklar ofta på ojämna, gropiga eller grusiga vägar är att satsa på en elcykel med dämpad framgaffel. Det ger dig en bättre komfort.

Köp en bra elcykel

Det finns olika sorters elcyklar att välja på idag, allt från klassisk elcykel med pakethållare, fotbroms och korg till mer moderna hybrider. Tänk på att sträckan du kan ta dig, på en enda laddning, den hare att göra med en mängd faktorer så som kroppsvikt, däcktryck, terräng och hur mycket du trampar. Så välj ett batteri som är anpassar för dig och din cykling.