VÄGEN TILL JÄGAREXAMEN

Trivs du ute i skog och mark och känner lugnet av vida vidder? Har du länge drömt om att ta en jägarexamen men så har det alltid kommit något i vägen? Nu kan det vara dags!

JÄGAREXAMEN KRAV FÖR JAKTVAPEN
Med en jägarlicens står du inför att få uppleva oändliga naturupplevelser med alla dina sinnen. Långt bort från städernas buller får du tid att koppla av. Du lär dig förstå viltet och du får uppleva vacker natur.
Det är ett krav på att ha ett statligt jaktkort för att få jaga i Sverige. Det gäller från 1 juli till 30 juli och tänk på att det måste förnyas varje år.

Du måste ha en godkänd jägarexamen för att få söka vapenlicens för jaktvapen. Det kravet infördes redan 1985 och då bestod teoriproven av två delar, ett teoretiskt grundprov samt ett högviltsprov. 2005 ändrades detta och sedan dess finns bara krav på ett teoretiskt prov. I det provet finner du flera ämnen som till exempel ekologi, viltvård samt vapenkunskap. För en jägarexamen behöver du klara ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov i skytte. Du kommer att lära dig vapenhantering och olika former av skytte.
Så fort du har klarat din jägarexamen kan du söka licens för jaktvapen. Det gör du hos polisen och du måste vara 18 år fyllda.

OÄNDLIGA MÖJLIGHETER

Det finns många möjligheter för att ta sin jägarexamen och få sin licens. Utbudet av kurser är gigantiskt och du kommer säkert att hitta den väg som passar dig allra bäst. Det slutliga provet är dock detsamma för alla.
Kanske vill du träffa din lärare en timme i veckan under åtta veckor, eller så passar det dig bättre att ta en intensivkurs med hotellvistelse och skjutbanan nära inpå?

Och kom ihåg; övning ger färdighet. Du kommer att fullända din taktik under hela din jägarkarriär.