Fördelar med sportdrycker

Sedan starten har sportdrycksindustrin och dess produkter utvecklats för att hjälpa professionella idrottare att uppnå en bättre och högre prestationsnivå. Varumärken utvecklades kring idén att ta atletisk professionell prestation till nästa nivå och att skilja proffsidrottare från den vanliga normala människan. Men tiderna har förändrats. Idag går det att hitta sportdrycker även på den vanliga affären. Det finns även olika varianter av sportdryck, med eller utan elektrolyter samt i olika smaker.

Vad är sportdrycker?

Sportdrycker togs ursprungligen fram för att hjälpa fotbollsspelares uthållighet att hålla längre under träningar och matcher. Dessa drycker är vanligtvis utformade för att hjälpa människor att återfukta under eller efter fysisk träning. Majoriteten av dessa drycker består helt enkelt av elektrolyter och enkla kolhydrater. Kolhydraterna erbjuder en snabb och effektiv energikälla medan elektrolyterna vanligtvis består av mineraler som natrium, kalium, klorid och kalcium, som vi tenderar att förlora medan vi svettas genom träning.

Få i dig mer av vätska och elektrolyter

Med hjälp av en sportdryck kan du återställa dina nivåer på bra sätt. Då du tränar förlorar du både vätska och elektrolyter. Med rätt sorts sportdryck kan du då få bättre nivå på dessa. När du svettas tenderar du att förlora elektrolyter som natrium, kalium, fosfat, kalcium, magnesium och klor. Om du ständigt svettas utan anledning och slutar svettas mycket mer under ditt träningspass, är det mycket troligt att dina elektrolytnivåer sjunker och blir för låg och det kan orsaka muskelkramper, yrsel och förvirring. Då är det extra viktigt att få i dig elektrolyter.

En annan stor fördel med sportdryck är hjälpen att ersätta förlorad vätska, vilket är särskilt viktigt för uthållighetsidrottare. Vissa personer föredrar inte heller att dricka vanligt vatten under ett träningspass och kan ha lättare att tillgodose sitt ökade vätskebehov under träning om de dricker smaksatta drycker som sportdrycker. Beroende på träningens intensitet och hur mycket du svettas kan du behöva mer än en flaska.